Klimaatbeheersing gaat veel verder dan afzonderlijke installaties voor koelen of verwarmen.

Verwarmen is een basisfunctie en praktisch ieder pand is er van voorzien. Indien meer comfort gewenst wordt kunnen koelinstallaties worden toegepast. Hiervoor worden vaak aircosystemen toegepast.

Wanneer deze beide functies in één systeem zijn samengebracht dat ook de ventilatie in een gebouw verzorgt, spreken we van een klimaatbeheersingssysteem. In veel gevallen is dan ook de luchtvochtigheid te reguleren.

Klimaatbeheersingssytemen zijn geavanceerde systemen met een geavanceerde regeling die er voor moet zorgen dat de verschillende onderdelen optimaal functioneren.

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat afzonderlijke geplaatste verwarmings- en koelsystemen elkaar tegenwerken. Hierdoor wordt dan onnodig veel energie verspilt. Met een geïntegreerd klimaatsysteem voorkomt u dit.

Moderne klimaatbeheersingsystemen zijn voorzien van energiebesparende voorzieningen (zoals warmtewielen of kruisstroom wisselaars) die er voor zorgen dat warmte of koude uit de afgevoerde ventilatielucht worden herwonnen voordat deze naar buiten wordt afgeblazen.