Aarding en waterleiding, hoe zit dat?

Een elektrische installatie heeft een aarding nodig om veilig te kunnen werken. Een aarding bestaat  meestal uit een lange metalen pen die in de grond wordt geslagen. In het verleden gebruikte men daarvoor vaak de loden waterleiding. Dat werkte prima…

Maar lood in drinkwater is niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Daarom is er (Europese) regelgeving gemaakt die er voor moet zorgen dat de loden waterleidingen worden vervangen.
Wanneer dat bij u in de wijk of in uw huis gebeurt kan dit ook gevolgen hebben voor de aarding van de elektrische installatie. Een loden waterleiding geleidt de elektrische stroom heel gemakkelijk maar een kunststof waterleiding doet helemaal niets.

Woning met loden/ijzeren waterleiding
Als uw woning rond 1960 of eerder is gebouwd dan loopt u kans dat uw metalen waterleiding is gebruikt om uw elektrische installatie te aarden. De vervanging van deze  leiding door kunststof zorgt er voor dat uw elektrische aarding vervalt. Dat betekent een onveilige situatie. Wij kunnen u helpen!

Wat kunt u doen om de aarding te herstellen?
A. U laat een diepteaarding slaan.

De kosten van een diepteaarding variëren nogal en zijn erg afhankelijk van de bodemgesteldheid. Nadeel: deze methode is verouderd en mag alleen in geval van herstel worden gebruikt
Voordeel: kleine ingreep; de kosten zijn doorgaans volledig deelbaar met boven- en/of benedenburen.

B U maakt gebruik van een hulpelektrode en aardlekschakelaars

Als een diepteaarding erg duur wordt kunt u overwegen om een veel kortere hulpelektrode te laten slaan. U moet dan wel aardlekschakelaars hebben (of laten plaatsen). Een heel goede reden om voor deze oplossing te kiezen is de extra veiligheid. Het gebruik van aardlekschakelaars is in nieuwe installaties al meer dan 20 jaar (gedeeltelijk) verplicht. Aardlekschakelaars verhogen de veiligheid. Zij zorgen er voor dat de stroom wordt afgeschakeld voordat een (te) gevaarlijke situatie ontstaat. Zeker met kinderen in huis is het een aanbeveling waard. Ook als u van plan bent om uw installatie binnenkort uit te breiden (nieuwe keuken, droger enz, enz) is het raadzaam om aardlekschakelaars te gaan gebruiken. Want alle uitbreidingen moeten voldoen aan de nieuwe veiligheidsrichtlijnen. Dat houdt in dat u dan alsnog op het gebruik van aardlekschakelaars moet overgaan.

Voordeel: extra veiligheid. U voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen.
Nadeel: de kosten zijn heel beperkt deelbaar met boven- en/of benedenburen.

Tot slot
Wat u niet moet doen:  Zelf draden losknippen!!

Het lijkt logisch om zo de aarding van de waterleiding los te koppelen maar het is altijd fout.

Aarding kan best onoverzichtelijk zijn. Iedere installatie is weer anders. Als u niet zeker van uw zaak bent en wilt weten wat u het beste kunt doen, neem dan contact met ons op gratis en geheel vrijblijvend. U ontvangt een advies dat geheel op uw situatie is toegesneden. Bel voor een afspraak 0515-572671.

Het zekere voor het onzekere? Bij ons bent u aan het juiste adres!