Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkom vergiftiging door koolmonoxide en neem op tijd de juiste maatregelen.
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdat je het niet ruikt, ziet of proeft. Een grote hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot de dood als er niet snel wordt ingegrepen.
Veilige en complete installatie
Koopt u een ketel bij ons, dan garanderen onze gecertificeerde monteurs een veilige en complete plaatsing van uw (nieuwe) ketel. Als erkend installateur letten wij altijd goed op de veiligheid bij de installatie van een cv-ketel, ter voorkoming van gevaarlijke situaties. Belangrijk is hierbij de controle van het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat.
Onderhoud essentieel!
Eigenaren van woningen nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor een ketel, geiser of kachel nog steeds onvoldoende serieus. 44%* van de huishoudens heeft geen onderhoudscontract. Ze beknibbelen op de kosten in de veronderstelling dat als het mis gaat er altijd nog tijdig ingegrepen kan worden. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur zoals Reekers is essentieel om uw gaskachel, geiser, cv- of combiketel te controleren en veilig te laten werken.
(*Bron: USP Marketing Consultancy, maart 2013)
Wat is een open toestel?
Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje¹ niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ventileren is altijd belangrijk en vooral in een ruimte waarin een open verbrandingstoestel aanwezig is net als goed onderhoud van het toestel.
Hoe merkt u een koolmonoxidevergiftiging op?
Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met Installatiebedrijf Reekers en ventileer direct de woning.
Wat moet u doen bij een koolmonoxidevergiftiging?
- Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen!
- Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
- Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
- Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.